Linie do obierania warzyw stanowią wyspecjalizowany etap procesu technologicznego, którego celem jest dokładne, a jednocześnie delikatne usunięcie wierzchnich warstw, szczypioru, łusek lub zanieczyszczeń powierzchniowych. Rozwiązania REKEN łączą w sobie mechaniczne i pneumatyczne metody obierania, przycinania oraz oczyszczania, dostosowane do różnych typów warzyw — szczególnie cebuli, marchwi, ziemniaków i buraków. Maszyny projektowane są z myślą o maksymalnej wydajności, higienie i bezpieczeństwie produktu.
Zaawansowane układy tnące i obrotowe pozwalają na efektywne obieranie bez nadmiernych strat surowca.
Zmienna konfiguracja pozwala obsługiwać różne gatunki warzyw — od cebuli po seler czy pietruszkę.
Konstrukcje ze stali nierdzewnej i pełna zgodność z normami sanitarnymi HACCP.
Linie obierające współpracują z sekcjami mycia, sortowania i pakowania, tworząc spójny proces technologiczny.
Linie obierające REKEN wykorzystują różne techniki w zależności od rodzaju surowca i oczekiwanego efektu końcowego:
Całość może pracować jako niezależna linia lub moduł włączony w większy ciąg technologiczny. Proces jest w pełni zautomatyzowany — prędkość obrotowa, siła odmuchu i pozycjonowanie noży regulowane są falownikiem i systemem PLC. W skład typowej linii do obierania cebuli wchodzą:
Każdy z modułów jest wyposażony w elementy regulacji prędkości, układy bezpieczeństwa i możliwość integracji z centralnym sterowaniem HMI/PLC.
Urządzenie łączy funkcje buforowania i automatycznego opróżniania skrzyniopalet.
Zespół maszyn do zautomatyzowanego odmuchu i oczyszczania obranych warzyw.
System precyzyjnego sortowania warzyw obranych na podstawie koloru, kształtu i defektów powierzchniowych.
Maszyna do precyzyjnego obcinania końcówek cebuli po obieraniu.
Stanowisko ręcznej kontroli jakości obranych warzyw.
Linia REKEN złożona z obcinarek OM-3 i OBC-2 oraz zespołu C-NO22 zastąpiła proces ręcznego obierania cebuli w dużym zakładzie przetwórstwa warzyw.